Lui Oog of Amblyopie bij kinderen: Wat is het en wat kun je er aan doen?

amblyopie lui oog herkennen

Amblyopie of “een lui oog” is een afwijking van het gezichtsvermogen en ontstaat door een onderbreking van de visuele ontwikkelingen op jonge leeftijd en eigenlijk altijd voor het achtste levensjaar. Dit is de fase waarin het “scherp zien” volop in ontwikkeling is. Dit is ook de periode waarin een lui oog nog goed te behandelen is.

Een lui oog is niks om je zorgen over te maken en is ook niks ernstigs. Bijna 4% van de kinderen krijgt er mee te maken en gelukkig is het ook goed te behandelen. Hoe eerder de behandeling start, hoe beter de uiteindelijke gezichtsscherpte ontwikkeld kan worden.

Als eerste moet je natuurlijk wel herkennen dat je met een lui oog te maken hebt.

 

Hoe herken je een “Lui Oog”?

Als eerste is het belangrijk te melden dat de diagnose gesteld dient te worden door een bevoegd medicus. Een afspraak met jouw huisarts is een goeie eerste stap.

Voordat je zo ver bent is het natuurlijk goed om te weten waar je aan kan zien dat jouw kind (wellicht) last heeft van een lui oog. Een van de belangrijkste dingen om in het achterhoofd te houden dat het kind voornamelijk moeite zal hebben met het zien van diepte.

Een aantal dingen waar je dit aan kunt herkennen zijn:

  • Onhandigheid
  • Het vangen van bijvoorbeeld een bal
  • Het omstoten van dingen (bijvoorbeeld bij het oppakken van dingen)
  • Lastig dingen kunnen vastpakken (misgrijpen/mispakken)
  • Het veelvuldig schuin houden van het hoofd
  • Vaak tegen dingen aanlopen

 

Huisarts bellen

Als aangegeven: stel zelf geen diagnose en vaar ook niet blind op wat hier boven staat beschreven. Het zijn slechts indicaties en de enige die een diagnose kan stellen is een daartoe bevoegd medicus. Heb je dus het gevoel dat jouw kind last heeft van een lui oog: bel je huisarts en maak een afspraak.

Bereid je goed voor op de afspraak en noem voorbeelden waarom jij denkt dat er sprake is van een lui oog.

 

Behandeling van een lui oog (Amblyopie)

Gelukkig is een lui oog betrekkelijk eenvoudig te behandelen. De gouden standaard bij  de behandeling is de zogenaamde “Occlusietherapie”. Dit wil zeggen dat het goede oog, enkele uren per dag, wordt afgedekt. Het goed van deze behandeling is om het luie oog te prikkelen. Als gevolg daarvan wordt het visueel centrum in de hersenen verder ontwikkeld.

Hoe jonger het kind is, hoe korter het oog per dag afgedekt hoeft te worden. De totale behandelduur kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Ook hier geldt: hoe jonger het kind: hoe korter de behandelduur.

Belangrijk om te weten: hoe eerder gestart wordt met behandeling hoe beter, tot de leeftijd van uiterlijk 12 jaar kan een lui oog goed worden behandeld. Een onbehandeld lui oog zal na het twaalfde levensjaar lui blijven.

Ook voor de behandeling geldt: pas deze therapie toe zoals een behandelend arts dit voorschrijft. De frequentie en duur van het afdekken van het oog is hier namelijk de sleutel.

 

Hulpmiddelen bij de behandeling van een lui oog (Occlusietherapie)

Voor het afdekken of “Occluden” van het oog zijn een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar. Er is geen “beste hulpmiddel” want feitelijk doen al deze hulpmiddelen hetzelfde namelijk het zicht van het goede oog blokkeren.

De minst invasieve en daardoor meest aangename methode is om, bij brildragende kinderen, een brillenglas te blokkeren. Dit kan eenvoudig door gebruik te maken van een Brilpatch of Brilpleister. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat het kind de bril ook daadwerkelijk op heeft (en houdt).

Verder kan een keuze gemaakt worden voor de zogenaamde “Occlusiepleister”, de naam zegt het al: dit is een daadwerkelijke pleister die over het goede oog wordt geplakt.

Alternatief kan nog gekozen worden voor een ooglapje of eyepatch.

De waardering van ooglapjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.2/10 gebaseerd op 875 reviews.