Ooglapje Medisch Gebruik – Wat is het?

ooglapje medisch

Een ooglapje voor medisch gebruik. Wat is dat nou precies, en wat is het nut er van?

Iedereen kent het ooglapje of eyepatch wel. Een ooglapje zal al snel worden geassocieerd met piraten en carnaval. Dit zijn toch echt hele andere ooglapjes en niet te vergelijken met de ooglapjes voor medische toepassingen.

Bescherming van de ogen

In beginsel kun je zeggen dat een ooglapje wordt gebruikt voor het beschermen of afschermen van een oog. Dit kan bijvoorbeeld zijn om het oog te beschermen tegen zaken als sterke lichtinval maar ook om het af te schermen tegen vuiligheid. De reden van afdekken zal in veel gevallen zijn omdat het oog (tijdelijk) is beschadigd.

Dit kan zijn onder meer zijn omdat er een operatie heeft plaats gevonden of omdat het oog (ogen) zijn gelaserd.

 

Oogprothese

Er zijn ook esthetische doeleinden voor een eyepatch, dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er een oog verloren is gegaan. Een ooglapje kan dan een eenvoudige en comfortabele oplossing zijn.

Ook in geval van een oogprothese is het toepassen van een ooglapje op zijn tijd erg handig. Een oogprothese dient dagelijks gereinigd te worden en ook niet iedereen vindt het fijn om de oogprothese tijdens het slapen te dragen. Een ooglapje biedt dan een comfortabel en makkelijk toe te passen afdekking van de oogholte.

 

Behandeling Lui Oog (Amblyopie)

Amblyopie of “een lui oog” is een afwijking van het gezichtsvermogen en wordt gekenmerkt door een verminderd- of wazig zicht in een van de ogen.

Amblyopie beperkt zich in de regel tot één oog. Het is overigens wel mogelijk dat de amblyopie zich voordoet in beide ogen. Dit kan het gevolg zijn van een hoge brilsterkte in beide ogen of andere aandoeningen zoals aangeboren staar.

Amblyopie ontstaat bij 2 tot 5 procent van de (jonge) kinderen als gevolg van een afwezige of beperkte betrokkenheid van het oog bij het zien.

De meest gebruikte behandelmethode van een lui oog is de zogenaamde Occlusie therapie, hierbij wordt het goede oog gedurende enkele uren per dag afgedekt. Dit zorgt er op termijn voor dat het luie oog “bijtrekt”.

Het afdekken van het oog kan je doen door gebruik te maken van een ooglapje of Occlusiepleister. Een andere populaire en minder invasieve methode is om gebruik te maken van een zogenaamde brilpatch of brilpleister. 

 

Astronomie: het kijken door een Telescoop

Je zou het niet zo snel zeggen, maar een ooglapje of Eyepatch is een buiten gewoon handig hulpmiddel voor (hobby) astronomen. Het (langdurig) turen door een telescoop is al snel een behoorlijke belasting. Het continu dichtknijpen van 1 oog om goed zicht te hebben door de telescoop leidt tot kramp en is een weinig comfortabele belevenis.

Het afdekken van het oog door middel van een ooglapje is een even efficiënte als simpele oplossing voor dit probleem.

 

De waardering van ooglapjes.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.2/10 gebaseerd op 875 reviews.